KØKKENHYGIENE
Når du jobber med bruker er det viktig å tenke på hygienen din på kjøkkenet for å ungå matforgiftning og handre ubehagelige ting. For å ungå dette må du vaske hendene grundig og holde deg ren hele tiden.
Eg god hondvask utøres på denne måten:
Ta av alle smykker, ringer og øredobber. Dette skall av fordi det har mye bakterier på seg som kan medfør matforgiftning og andre ubehagelige hendelser. På kjøkken er det greiset å ha på seg T-sjorte, det er fordi enden av genseren samles det mye bakterier som kan bli overført til maten, og da kan brukerene bli syke.
Deretter skyller du hendene i lunket vann, så tar du på såpe å vasker godt på begge sider av henden, mellom fingrene, vask også grundig opp over armene dine Pass på at neilene dine blir rene og fine. Neilene skal også være klippet ned for å ungå at baktereier samler seg der. Skyld dereter av alt såpen med lunket vann. Du skall vaske henden i minimum 30 sek får å få en god hondvask :)
Husk å sett strikk i håret, det er ikke deilig med hår i maten!
Du skall ikke holde på med mobil, ta på klærne eller andre ting som ikke tilhører kjøkkenet. Da blir henden din skitne igjen og du må vaske dem på nytt!
Husk alltid å ha på deg forkle. På kærne er det mye baktereier, også slipper du å søle på klærne dine,
Når du skall hondtere forskjellige matvare må du huske å ikke blande utstyr. utstyre som du har brukt til å lage en salat med skal ikke brukes til noe som har med kjøtt å gjøre etterpå, og omvendt. Du skall heller aldri blande ferdig laget mat me rå mat! Det kan før til matforgiftning eller samonella. Ellers skal arbeidsbenkene alltid vere vasket. Da er det lurt å bruke tørkepapir fordi kluter er som en baktereiebombe. Bruk aldri noe du har mistet på gulvet til å lage mat eller tørke med, det er ikke hygienisk.
Når du holder på med grønnsaker er det vikdig å skylle dem grundig. De kan inneholde rester av sprøtemidler og jord. Når du driver me kjøtt skall du alltid lukte på det, kjenne om det lukter som det skall. Er maten dårlig skall den rett i båset.
Ellers er det viktig å sammerbeide på et kjøkken og hjelpe å minne hverandre på disser tingene, så brukerene våre alltid er fornøyde.
Kilder: NDLA og matprat.no.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar